Siyanürün satışında 'yetki belgesine' uyulmuyor
İzmir Bayraklı’da kimya öğrencisi Mahmut Can Kalkan’ın içine siyanür koyduğu şerbeti içirerek anne babasını öldürmesinin ardından gündeme “Her isteyen siyanür alabilir mi?” sorusunu getirdi. 4 Mayıs akşamı yaşanan ve anne Fatma Kalkan ile baba Mehmet Kalkan’ın yaşamını kaybettiği olayda kullanılan siyanürün Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 2. sınıf öğrencisi Mahmut Can Kalkan tarafından internetten 130 liraya satın alındığı ortaya çıkmıştı. “Şizofren” teşhisi konulan Kalkan’ın bu ölümcül maddeye kolayca ulaşması tartışma oluşturdu. Türkiye'de yasaklı olmayan siyanürün satışında 'yetki belgesi' gerekiyor ancak olay bu kuralın uygulanmadığını da gösteriyor.
İnternette ‘Siyanür satın al’ yazıldığında binlerce sonuç çıkıyor. Bunların bir kısmı büyük şirketlerin sitelerindeki tanıtımlardan oluşuyor. Geri kalanlar ise kurumsal olmayan yerli ve Uzakdoğu merkezli sitelerde perakende satışları kapsıyor.
"KURALA UYULMUYOR Kİ SATILMIŞ"
Marmara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neşet Kadırgan, Akşam gazetesine konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de siyanürün yasaklı olmadığını belirterek şunları söyledi, “Ama yasal şirketler belgesini ibraz etmeyenlere ürün göndermez, parasını iade eder. Ancak Türkiye’de herkes buna uyuyor mu? Uymuyor ki bir kimya öğrencisi siyanürü internette satın alabilmiş. Sadece üst düzeyde doktora yapanlar siyanürle araştırma yapabilir. Böylece öğrencinin bunu üniversiteden alması da zor” ifadelerini kullandı.
"ADINI DUYANIN TÜYLERİ DİKEN DİKEN OLMALI"
GALTEK Kimya Genel Müdürü Mustafa Göktepe ise “Bu ürün Türkiye’ye ithal olarak geliyor. Üretici firma ürünü sattığı yere gelerek depolama şartlarını kontrol eder. Bir de beyan zorunluluğu var. Problem asıl bundan sonra başlıyor. Büyük ithalatçı firmalar bu ürünü getirdiklerinde küçük perakendecilere verince sorun çıkıyor. Siyanür, adını duyanların tüylerinin diken diken etmesi gereken bir maddedir. Bir takım asitlerle birleştirildiğinde ‘hidrojen siyanür gazı’ oluşur. Bu gaz solunması halinde ölümlere neden olur” açıklamasında bulundu.