Seracılığın ’püf Noktaları’nı Öğrendiler
Jeotermalli seralarında ürettiği hormonsuz ürünleriyle ünlü Kütahya’nın Simav ilçesinde bilinçli seracı yetiştirmeyi hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Halk Eğitimi ve Kütahya İş-Kur İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak ilçede 28 gün süreli Seracılık Kursu düzenledi.
Kursa seralarda önceleri işçi olarak çalışan toplam 19 bayanın yanı sıra toplam 20 kişi katıldı. Kursa ilçede ortaklarının seracılardan oluştuğu 4 Eylül Kırsal Kalkınma Kooperatifi de destek verdi.
Kursiyerler 28 gün boyunca teorik olarak öğrendikleri bilgileri kursun son günü Eynal Kaplıcaları bölgesindeki jeotermalli seralara giderek bir de burada pratik olarak uygulama şansı buldu.
Simav Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Tokdemir kurs sonunda başarılı olan kursiyerlere sertifika verileceğini bildirdi. Tokdemir sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerin ileride kendi serasını kurmak istediğinde Bakanlığın yüzde 50 hibe destekli projelerinden yararlanabileceğini ve böylece önceleri işçi olarak çalıştıkları seraların patronu olabileceklerini söyledi.
Kütahya İş-Kur yetkilisi Niyazi Aslan 28 günlük kurs sürecinde kursiyerlerin sağlık sigortasından yararlandıklarını ve günlük 20 TL’de yevmiye verdiklerini bildirdi.
Seracılık kursuna katılanlara pratik eğitimlerinde yardımcı olan Simav 4 Eylül Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bekir Kurt (61), ilçede yılbaşı gecesi ve ardından belirli aralıklarla devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle 170 dekar civarındaki seraların çatısının çökmesi sonucu 10 milyon TL dolayında zarara uğradıklarını, ancak devletten şimdiye kadar kimseyi yanlarında göremediklerini söyledi.
Kurt, “Devleti yanımızda görmek istiyoruz. Simav’da ekonominin çarkını şu anda bölgedeki jeotermal enerjiyle üretim yapan seralar döndürüyor. Seracılık ölürse Simav’da hayat biter” dedi.
2 çocuk annesi kursiyer Dilek Kurt (33), “Öğrendiklerimle kendi seramı kurmak istiyorum. Seracılık kursu bizim için çok yararlı oldu. Kursu açanlara teşekkür ediyoruz” dedi.
Seracı Bahar Kandemir (26), “2 çocuk annesiyim. 3 aydan bu yana bölgedeki seralarda işçi olarak çalışıyordum. Kurs sayesinde bilmediğimiz pek çok yenilikleri öğrendik. Yani seracılığın koltuk alma, mantari hastalıklarla mücadele, sulama ve diğer pek çok bilmediğimiz püf noktalarını öğrendik. Sertifikamı alınca Bakanlığın yüzde 50 hibe destekli projelerinden yararlanarak kendi seramı kurmak istiyorum. Bize seracılığın püf noktalarını öğreten hocalarımıza, İlçe Tarım Müdürlüğümüze ayrıca bize 28 gün boyunca genel sağlık sigortasıyla birlikte günlük 20 TL yevmiye veren Kütahya İş-Kur İl Müdürlüğüne teşekkür ediyorum” dedi.
Kursiyerler yetkililere olan teşekkürlerini alkışlarla destekledi.(MY-EFE)