(ÖZEL HABER) MADDE BAĞIMLILARI MERKEZİ BİR YILDA ONLARCA HAYAT KURTARDI
Adıyaman’da, çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliği ile kurulan Madde Bağımlıları Merkezi, bir yıl içerisinde onlarca hayat kurtardı.
Kardelen Gençlik Merkezi tarafından hazırlanan İpekyolu Kalkınma Ajansı ve SODES tarafından finanse edilen Madde Bağımlılarının Psikososyal Rehabilitasyonu ve Bilinçlendirme Projesi ile madde bağımlısı gençler tedavi ediliyor. Esrar, eroin, bonzai, morfin, uyuşturucu hap, bally başta olmak üzere uyuşturucu bağımlısı gençler, merkez sayesinde hayata farklı bakıyor. Sosyal ve sportif etkinliklerin yanı sıra dini eğitimlerle, gençler hayata yeniden tutunuyor.
Adıyaman Valiliği öncülüğünde, Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü’nün işbirliğiyle Kardelen Gençlik Merkezi tarafından bir yıl önce açılışı yapılan merkez, madde bağımlısı gençleri hayata kazandırıyor. Tedaviyi kabul eden gençler tüm günlerini merkezde geçiriyor. Yatılı kapasitesi 10 olan merkezde şuan 6 kişi tedavi ediliyor. Tedavi edilen gençler sürekli takip edilerek, sosyal etkinliklere katılmaları sağlanıyor.
Türkiye’nin İstanbul, Ankara, Adana, Kahramanmaraş, Adıyaman gibi birçok ilinden 52 madde bağımlısı, tedavi olmak için Madde Bağımlıları Merkezi’ne başvurdu ve 50’si bağımlılıktan kurtuldu. Merkeze gelen bağımlılar, düzenlenen sosyal ve kültürel etkinliklerle tedavi ediliyor. Ahşap boyama ve oymacılık, resim, ebru gibi sanatsal faaliyetler, yüzme, futbol, masa tenisi gibi sportif faaliyetlerin yanı sıra müftülük tarafından tahsis edilen hocalar tarafından dini eğitimler de veriliyor.
HEPSİNİN AYRI BİR HAYAT HİKAYESİ VAR
Merkezde tedavi gören 20 yaşındaki Adıyamanlı bir genç, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“20 yaşındayım, maddeye 14 yaşında başladım. Madde yüzünden 5 yıl ailemden ayrı yaşadım. Aklınıza gelebilecek her türlü uyuşturucuyu kullandım. Lanet olsun o günlere. Buraya gelme taraftarı değildim ama büyüklerimiz önerdi. Buraya gelince çok farklı olduğunu gördüm. Maddeden kurtulmamız için bize çok güzel eğitim veriyorlar. Din dersleri veriyorlar. Madde kullanan kişilere önerim, uyuşturucuyu bıraksınlar. Vatana, millete, dinimize faydalı olmak için mücadele etmeliyiz. Tedavimi bitirdim ve bana buradaki ağabeyler iş buldu.”
Tedavi olmak için İstanbul’dan gelen 17 yaşındaki bir genç, üç aydan beri burada olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Gitmeyi pek düşünmüyorum. Daha önce esrar, hap, eroin kullanıyordum. Maddeyi şimdi bıraktım. Bize hocalarımız çok iyi davranıyor. Sabah namazına kalkıyoruz, ilmihal dersleri alıyoruz. Ahşap boyama, ebru, resim, sportif faaliyetlere katılıyoruz. Zamanımız sıkılmadan ve güzel geçiyor."
12 yıl uyuşturucu kullandığını söyleyen 24 yaşındaki Adıyamanlı bir genç, "Bonzai, esrar, hap kullandım. Allah bizi bu hale düşürenlerin belasını versin. Uyuşturucu kullanan kardeşlerime uyarım, tedavi olmak isteyen kişiler buralara gelsin" dedi.
17 yaşındaki bir başka genç ise "Esrar ve eroin kullanıyordum. Buraya geldim, bunu bırakmaya çalışıyorum. Burada güzel etkinliklere katılıyoruz” diye konuştu..
Merkezin sorumlusu Şerafettin Sayın da, uygulanan yöntemle yüzde 100’e yakın başarı sağlandığını kaydederek şunları söyledi: “10 aydan beri gençlerimizi tedavi ediyoruz. Bu süre içerisinde 52 kişi tedavi için başvurdu. Bunlardan 50’sini tedavi ettik hayata tutundular. Merkezimiz yataklı ve 10 kişi kapasiteli. Burada ahşap boyama ve oymacılık, ebru, karakalem, halı saha maçları, yüzme, fitness, dini dersler, geziler var. Gençlerimiz merkezimize başvurduktan itibaren ortalama 45 gün içerisinde bağımlılıktan kurtulabiliyor.”
Ahşap boyama ve oymacılık kursu hocası Murat Aslan ise bu sanatın gençleri stres ve sıkıntıdan uzaklaştırdığını ve bunun bir terapi yöntemi olduğunu ifade etti.