Keçecilik Usta Ellerde Devam Ettiriliyor

Keçecilik Usta Ellerde Devam Ettiriliyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, günümüze tutunmaya çalışan keçe sanatı, bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar az mekanda usta eller tarafından devam ettiriliyor.
İlçede eskiye oranla daha az mekanda yapılan keçe mesleği unutulmaya yüz tuttu. Keçe ustaları durumdan şikayetçi olsalar da ekmek paralarını kazanmaya çalışıyor. Keçe işiyle uğraşan Şaban Karslı, "Gençler artık eskisi gibi keçecilik işini yapmak istemediklerinden, mesleğimiz her geçen gün yok oluyor"dedi.
Gelecek nesillerin, keçeciliği unutacağından endişe duyan keçe ustası Şaban Karslı, "Devlet bu mesleği geleceğe aktarmak için gençleri teşvik edici planlar hazırlamalıdır. 1972’den beridir keçe işiyle uğraşıyorum. Gençler artık eskisi gibi keçecilik işinde çalışmak istemiyor. Eskiden keçe işi daha zor şartlarda yapılırdı, makine falan yoktu. Ama günümüzde kuzu yünleri, makineden geçirdikten sonra keçe halini alıyor. Keçe, oda altı sıcak tutsun diye halıların altına serilir. Bir de çoban kepenekleri yapıyoruz. Keçe, çobanları yağmurdan, kardan korur. Haşereler keçeye yaklaşamaz ve yılanlar, akrepler de keçeden uzak dururlar. Bu da keçenin insanlara sağladığı yararlardır. Yani keçenin faydasını anlatmakla bitiremeyiz. Keçeciliğin araştırılması yapılsa, önü çok açık bir meslektir. Çünkü, bazen yurt dışından bile keçe almaya gelen müşterilerimiz oluyor” diye konuştu.
“MESLEĞİ BÜYÜKLERİMDEN ÖĞRENDİM”
Keçecilik işiyle uğraşan 26 yaşındaki İzzet Kaçuk ise işi büyüklerinden öğrendiğini ve bu mesleğin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti. Teknolojinin ortaya çıkmasıyla keçe satışlarında büyük düşüş yaşadıklarını dile getiren İzzet Kaçuk şöyle konuştu:
“Mesela eskiden halı yoktu, bu yörede yaşayan insanların geneli evlerinde halı yerine, yer halısı olarak keçeyi kullanırlardı. Ama günümüzde teknolojinin geniş alanlara yayılmasıyla çeşit çeşit halılar ortaya çıktı. Eskiden Siverek’te 50’den fazla keçe üretimi yapan mekan vardı, şu anda bu mekanların geneli kapandı. Günümüzde bu mekanlar, bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar az. Eskiden bize 50 kilo, 100 kilo kuzu yönü getirirlerdi. Biz de bu yönlerden keçe yapıp satardık. Eskiden keçe işi daha zor şartlarda yapılırdı. Ama günümüzde, makineler sayesinde keçe işi eskiye oranla daha da kolaylaştı."