Diş Hastalıkları
Diş Hekimi Dr. Ferit Ünal diş çürükleri ve diş eti hastalıkları yaklaşık olarak yüzde 85 oranında "Önlenebilir Hastalıklar" sınıfına girdiğini söyledi.
Kahta Devlet Hastanesi Diş Hekimi Dr. Ferit Ünal ağız ve diş sağlığını korumanın tek yolunun diş bakımıyla önlenebileceğini belirterek, “Dişlerde biriken besin artıkları, ağız mukozası döküntüleri ve bakteriler mikrobiyal dental plağı oluşturur. Mikrobiyal dental plak içerisindeki bakteriler, besin artıklarından (karbonhidrat) asit üreterek dişlerin yapısındaki inorganik kısmı çözerek çürük oluşumunu başlatır. Diş çürükleri genellikle pit ve fissür dediğimiz girinti ve çukurcuklarda hafif siyahlıkla başlar, devamında kavitasyon dediğimiz oyuklar oluşur. Mikrobiyal dental plak aynı zamanda diş eti hastalıklarına da sebep olur.
Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları yaklaşık olarak yüzde 85 oranında önlenebilir hastalıklar sınıfına girer. Yani bu hastalıkların oluşmaması bizim elimizde. Sadece küçük bir kısmı genetik ve diğer faktörlerden kaynaklıdır. Bu hastalıklar düzenli ve etkin bir ağız diş bakımıyla önlenebilir. Bu konuda en önemli yardımcılarım ise diş fırçası, diş macunu ve diş ipidir. Diş fırçasının bazı özeliklerini belirteyim; küçükbaşlıklı ve kılları orta sertlikte olmalı, kuru bir şekilde ıslatılmadan kullanılmalıdır. Diş macununun çok kullanılmasının ekstra bir faydası yoktur, nohut büyüklüğünde olması yeterlidir. Diş fırçası ve macunla temizlenemeyen diş aralarını da diş ipiyle veya diş ara yüz fırçasıyla temizlemek gerekir. Günde iki defa sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce en az iki dakika boyunca dişler fırçalanmalıdır, diş ipini de günde bir defa kullanmak yeterlidir" dedi.