BAKKA 2015 YILI MALİ DESTEK PROGRAMI AÇILIŞ VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından Karabük’te, “2015 Yılı Mali Destek Programları Açılış ve Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi.
T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından 2015 Yılı Mali Destek Programları kapsamında gerçekleştirilecek bilgilendirme toplantılarından birincisi ve aynı zamanda programların açılış toplantısı Karabük’te gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, 2010 yılında personelinin göreve başlamasıyla bölgedeki faaliyetlerine aktif olarak başlayan Ajansın bu yıl 5. Senesini kutladığını söyledi. Kuruldukları günden bugüne kadar 7 farklı mali destek programı ile KOBİ’lere, sosyal kalkınma projelerine ve küçük ölçekli altyapı projelerine toplamda 53 milyon lira kaynak aktararak 207 projenin hayata geçmesini sağladıklarını belirten Tezel, “Bu projeler ile bölgede 1.244 kişi istihdam edildi. Bölge genelinde 85,3 Milyon değerinde yatırım yapılması sağlandı. Öte yandan dört adet ’Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’ vasıtasıyla 2,2 Milyon TL’lik kaynak, acil ya da stratejik nitelikli analiz, rapor ve araştırmalar yapmak üzere kullandırılmıştır. 3 adet Teknik Destek Programı ile 63 kurum ve kuruluşa teknik kapasitelerinin arttırılması amacıyla teknik destek sağlanmış ve yaklaşık 8 bin kişinin eğitim alması sağlanmıştır. 2014 yılında bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi adına Güdümlü Proje Desteği kapsamında yürütülen 4,9 milyon bütçeli “Bartın Eğitim İnovasyon ve Test Merkezi” projesine destek sağlanmıştır.” şeklinde konuştu.
Konuşmalarının devamında Tezel, “27 Ocak 2015 itibari ile 2015 Yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında "KOBİ Mali Destek Programı" ve "Yöresel Değerler Mali Destek Programı" ilanlarına çıktık. Ajansımız 2015 yılı içerisinde "KOBİ Mali Destek Programı" ve "Yöresel Değerler Mali Destek Programı" olmak üzere iki bileşenli bir proje teklif çağrısı yönetecek olup, bu programlar için ayrılan bütçe 13 milyon TL olarak belirlenmiştir. Zonguldak, Karabük ve Bartın’da turizm ve imalata dayalı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim, hizmet ve pazarlama, kalite ve kapasitelerini geliştirmeleri için desteklerimize bu yıl da devam ediyoruz. Bölgemizde kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan gelen projelerin kabul edileceği “Yöresel Değerler Mali Destek Programı” kapsamında ise yöresel değerlerimizin ekonomiye kazandırılması ve sosyal kalkınma hedeflerin gerçekleştirilmesi için çalışacağız” dedi.
Tezel ayrıca, “Hibe şeklinde sunulan destek mekanizmamız bazen basında değişik başlıklar altında ‘bedava para dağıtıyor!’ gibi yanlış şekillerde yer alabiliyor. Tabi, bu kasıtlı bir ifade değil! BAKKA’ya sunulan her bir proje bağımsız değerlendiriciler tarafından titizlikle inceleniyor ve projenin kalitesi ve bölgeye sağlayacağı katma değer dikkate alınarak puanlanıyor. Bu aşamadan sonra destek almaya hak kazanan projeler başvuru rehberlerinde belirlenen oranlar ve tutarlar dahilinde geri ödemesiz mali destek ile destekleniyorlar. Tamamen bağımsız değerlendirme mekanizması içinde cereyan eden değerlendirme sürecinin ardından başarılı projeler karşılıksız mali destek yani hibe alıyorlar.” açıklamasında bulundu.
Tezel’in konuşmasının ardından BAKKA Program Yönetim Birimi Başkanı Irmak Göksu Çağlı tarafından katılımcılara 2015 Yılı Mali Destek Programları, program öncelikleri, uygunluk kriterleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgi aktarımı sağlandı, katılımcıların soruları cevaplandı. Önümüzdeki günlerde Ajansın bilgilendirme ve eğitim toplantılarının devam edeceği, toplantı tarihlerine BAKKA web sitesinden de ulaşılabileceği bilgisi aktarıldı.
Toplantıya Karabük Vali Yardımcısı Yunus Kalaycı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy, OSB Müdürü Caner Özcan, özel sektör ve kamu temsilcileri katıldı.