Apartmanda halı silkeleyene hapis cezası

Apartmanda halı silkeleyene hapis cezası

Apartmanlar ve sitelerin sayıları artmaya devam ettikçe komşuluk ilişkileri de ne yazık ki zayıflamaya devam ediyor. 

Özellikle de komşular arasında balkondan çöp atmak, balkondan halı ve kilim çırpma, balkon yıkama, evde kedi köpek beslemek, balkona çamaşır asmak gibi konularda sorunlar yaşanıyor.  

"APARTMANDA KEDİ KÖPEK BESLEMEK" 

Konu hakkına açıklama yapan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı ve avukat Ali Güvenç Kiraz "Yönetim planlarında aidat dışında hayvan beslemek gibi konular da düzenlenir. Örneğin köpeğiniz var. Yeni bir eve kiracı olarak taşındınız. Yönetim planını incelemediniz. Yönetim planında 'Hayvan beslenemez' yazıyorsa, besleyemezsiniz. Rahatsız olduğunu söyleyen komşularınızdan birinin ihtarı üzerine kira akdiniz feshedilir, köpeğinizle birlikte daireden tahliye edilirsiniz" diyerek konu hakkında bilgi verdi.  

Ali Güvenç "Bu nedenle kedi ve köpek gibi evcil hayvanı olan kişilerin taşınmadan önce mutlaka yeni binalarının konu hakkındaki tutumunu öğrenerek yönetim planı için alınan bir karar olup olmadığını öğrenmesi gerekiyor. Yönetim planı içerisinde böyle bir karar maddesi bulunması halinde ister kiracı ister ev sahibi olsun kişinin evden tahliyesi söz konusu olabiliyor" dedi.

 "HER İSTEYEN BALKONUNU KAPATAMAZ" 

Emlak 365'in haberine göre, apartmanlarda bazı alanlar ortak alan olarak kabul edilmekte olup dış cephe yan duvarları da ortak alan olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle balkon kapatılması yasal kurallar içerisinde ortak alana müdahale olarak kabul edilmektedir.  

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun (KMK) 19. madde de yer alan "Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz" ifadeleri ile balkon kapatmak için komşuların rızası alınmasını zorunlu kılmaktadır. 

"BALKONDAN HALI SİLKELEMEK SUÇ" 

Ülkemizde uygulanmakta olan Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümlerine göre göre huzur bozmak ve başkasının malını kirletmek suç olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle apartmanda halı silkelemek yasal bir suç olarak kabul edilmekte olup  3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talebi ile dava açılabilmektedir.  

"ÇAMAŞIR ASILABİLİR"

Günümüzde artık balkon yıkamak sorunun çözümü olarak kapalı gider boruları yapılmakta olup bu sayede kimseyi rahatsız etmeden balkon yıkamanın önü açılmıştır. Ancak diğer komşuların balkonlarını kirletecek şekilde balkonunuzu yıkamanız yasaktır.  

Balkona çamaşır asmanın yasaklanması için ise apartman yönetimi tarafından ortak karar alınması gerekmektedir. Bu tip bir karar alınmadığı sürece alt kat komşunun balkonunu, camını ıslatacak ve onu rahatsız edecek bir şekilde çamaşır asılması binada yaşayan diğer kişileri rahatsız edilmemesi kuralına uyularak çamaşır asılmasına izin verilmektedir. 

Bu kuralların tümüne uyulması zorunlu olup uymayanlara hapis, para cezası ya da konuttan tahliye kararı çıkabilmektedir.  

KOMŞUSUNU RAHATSIZ EDENE PARA CEZASI

Apartmanlarda gürültü şikayetleri de çok sık yaşanmakta olup gürültü yapan komşuya para ve hapis cezası verilebilmektedir.  Konutlarda komşuyu rahatsız etmenin cezası 124 lira olarak uygulanmakta olup, şikayetçi olan kişinin Türk Ceza Mahkemelerine başvuruda bulunabilmekte, Jandarma ve Zabıtalarda gürültü cezası kesebilmektedir.