1 Milyon Tarım İşçisi İnceleniyor
Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanvekili Mehmet Erdoğan, Türkiye’de sayılarının 1 milyon olduğu tahmin edilen mevsimlik tarım işçilerinin sorununun çözümü için topyekun bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, göç alan ve göç veren illerde sorunların yerinde görüleceğini kaydetti.
Komisyonun 6. toplantısını gerçekleştirdiklerini dile getiren Başkanvekili Mehmet Erdoğan, mevsimlik tarım işçilerinin Türkiye’nin önemli bir sorunu olduğunu belirterek, “Nüfusumuzun dörtte biri tarımda istihdam ediliyor. Yaklaşık 6 milyon tarımla uğraşan çalışanımız var ve bunun yüzde 40’ı tarım işçisidir. Türkiye’de mevsimlik tarım işçisi sayısı 1 milyon olarak tahmin ediliyor. Kayıt dışı olduğu için kayıt altına alınmadığından net bir rakam söylenemiyor” dedi.
Mevsimlik tarım işçilerinin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu, Nisan ayından Kasım ayına süren bir yolculuk olduğunu ifade eden Mehmet Erdoğan, bu yolculuğun 5-6 ili kapsadığını dile getirdi.
Tarım işçilerinin birçok sorunun olduğunu söyleyen Erdoğan, “Ulaşımın sağlıklı ortamda sağlanamaması, ulaşımda problemler var. Eğitimle ilgili problemler var. Çocuk işçilerin istihdam edilmesi ve eğitimlerinin aksaması, uygun olmayan imkanlarda barınma imkanlarının olmaması büyük bir problem. Sağlıkla ilgili aşılama, gebe takiplerinin sıkıntıları var. Çocuk ölümleri, anne bebek ölümlerinin diğerlerine göre kıyaslandığından az 5-6 kat fazla olması, güneş altında 12 saat çalışmaları, zirai ilaçların tehlikelerine maruz kalmaları, aracılardan kaynaklanan sorunlarımız var. Sosyal güvenlik anlamındaki sıkıntılar en başta geliyor” diye konuştu.
Komisyonunu kurulmasının ardından haftada iki gün toplanıldığını kaydeden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Haftada iki gün toplanıyor. Üniversitelerden, kurumlardan, yaptıkları çalışmalarla ilgili sunumları almaya başladık. Önümüzdeki hafta STK’lardan, derneklerden, ziraat odalarından bu alanda çalışma gösteren vakıflardan sunumlarını, tespitlerini, çözüm önerilerini alacağız. Hem komisyon öncesi hem de komisyonun toplanmasıyla birlikte şunu gördük. Bu konu 2009 yılında Çalışma Bakanlığı tarafından konuşulup, tartışılmaya başlandı. 2010 yılında Başbakanlık genelgesiyle ilgili bütün bakanlıklarında içerisinde bulunduğu, sendikaların ve ziraat odalarının da bulunduğu Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu oluşturuldu.
2010-2013 yılları arasında Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Projesi geliştirildi. Göç alan ve göç veren illerin valilikleri ve yerel yöneticilerine yapılması gereken hususlarla ilgili geniş değerlendirmeler yapıldı. 3 yılda yaklaşık 97 milyon TL’lik tarım işçilerinin barınmaları, alt yapı tesislerinin kurulması, eğitim ve sağlık anlamındaki proje karşılığında ücretler ödendi.
AK Parti iktidarında çok güzel yenilikler var. Fakat buna rağmen ölümlü kazalarda, ulaşımdan kaynaklanan problemler, tarlada çalışma ortamından problemi görüyoruz. Yaptıklarımızı uygulama noktasındaki eksikliklerimiz, yapmamız gerekenlerin olduğunun farkındayız. Komisyonumuzun asıl amacı yapılamayanların, eksik kalanların, problemlerin giderilmesi noktasında bir çalışma sergilemek. Önümüzdeki hafta Şanlıurfa’da, aracılarla, üniversitelerle bir çalışma yapacağız. En fazla göç alan illerde bizzat yerinde inceleyeceğiz.”