Bursa'da İMSİAD'dan 1050 Konutlar çağrısı
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD), Bursa’da yapılan ve bundan sonra da yapılacak büyük projelerin Bursa firmaları tarafından gerçekleştirilmesi amacıyla, başarılı bir örnek ve Bursa için bir milat olabilmesi umuduyla, 1050 Konutlar/ Akpınar Kentsel Dönüşüm Projesi lansman toplantısı düzenledi.
Yapıloji A.Ş. sponsorluğunda Podyum Davet’te düzenlenen lansman toplantısına İMSİAD yönetim kurulu başta olmak üzere dernek üyeleri, 1050 Konutlar / Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Altın ve yönetim kurulu üyeleri ile İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar, İçmimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Gözütok, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı ile TÜGEM İl Başkanı Göksel Birsen katıldı.
Yapıloji Genel Müdür Vekili Selçuk Akyüz, yaptığı selamlama konuşmasında her türlü desteğe hazır olduklarını, “Birlikte daha güçlüyüz” düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi.
“Kayıtsız kalamaz, bölgeyi kaderine terk edemezdik”
İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç da yaptığı konuşmada, 3 yıla yakın zamandır emek verdikleri 1050 Konutlar/ Akpınar Mahallesi kentsel dönüşümünde lansman toplantısı aşamasına gelebildikleri için son derece memnun olduklarını belirterek, “Bugün burada sadece 2290 dairenin dönüşümü için toplanmadık. Bugün burada, yapı kalitesi bakımından Bursa’mızda kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç duyan bölgelerden birinin yarasına derman olmak için buradayız. Bu bölge Bursa’da adeta adı kentsel dönüşümle anılsa da, yıllardır kentsel dönüşümü yılan hikayesine dönmüş, adeta kanayan yara halini almış bir bölgedir. Ancak 1050 Konutlar öyle bir bölge ki, Bursa’da yaşayan hemen herkesin hayatında en az bir defa önünden geçtiği için adını bildiği, bazılarımızın akrabalarının halen yaşadığı bir bölge. Böylesi kentsel dönüşümü yılan hikayesine dönüşmüş bir bölgeye İMSİAD olarak kayıtsız kalamaz, bu bölgeyi kaderine terk edemezdik” dedi.
“Elimizi taşın altına koyduk”
İMSİAD olarak, iki yıldan uzun bir süredir yapı kalitesi bakımından Bursa’nın deprem riski en yüksek bölgelerinden biri olan ve bir an önce dönüşmesi gereken 1050 Konutlar bölgesinde ellerini taşın altına koyduklarını ifade eden Başkan Andıç, şöyle devam etti:
“Bu bölge için en başından beri değerli çalışmalar yapan 1050 Konutlar/ Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği ile irtibat halinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’u, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Altaş’ı ziyaret ettik. Başta önceki dönem Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekilimiz Hakan Çavuşoğlu ve diğer birçok milletvekilimize derneğimizde 1050 Konutlar hakkında brifing verdik. Akademik odalarımızın değerli başkanlarını da ikili gruplar halinde derneğimize davet ederek, her birine detaylı şekilde projemizi sunduk, kıymetli eleştiri ve önerilerini aldık. Ancak sonuç olarak, o dönem bizim önerdiğimiz proje de, TOKİ’nin önerdiği proje de kabul olmadı. Bugün geldiğimiz noktada ise, Bursa Büyükşehir Belediyemizin hazırladığı proje 04.11.2022 tarihinde askıdan indi. Burada emeği geçen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Altaş’a teşekkür ediyoruz.”
“Başarılı bir örnek olsun istiyoruz”
Andıç, şu an iki konudan kesinlikle emin olduklarını kaydederek, “İlk olarak 1050 Konutların muhakkak dönüşmesi gereken bir bölge olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. İkinci olarak da, bunun Bursa’nın kendi dinamikleriyle yapılmasının şehrimiz için en doğrusu olacağından eminiz. Kurulduğu günden bu yana, inşaat söz konusu olduğunda Bursa kendisine yeter diyen İMSİAD olarak, Bursa’daki müteahhitlerimiz, inşaata üretim yapan sanayicilerimiz, mimarlarımız, mühendislerimiz, taşeronlarımız ve malzeme satıcısı firmalarımız tarafından bunun elbirliği ile yapılmasını çok önemli görüyoruz. Öyle ki, Bursa’mızda yapılan ve bundan sonra yapılacak olan tüm büyük konut, yol ve metro gibi büyük inşaat projelerinin Bursa firmaları tarafından yapılması amacıyla, 1050 Konutlar/ Akpınar kentsel dönüşüm projesi başarılı bir örnek ve bir milat olabilmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.
İMSİAD üyesi müteahhit ve inşaat sanayicileri olarak, işlerini bina inşa etmek olsa da, insanların hayatlarına dokunduklarının da bilincinde olduklarını belirten Andıç, “1050 Konutlar projesinde halen orada yaşayan değerli vatandaşımızı mevcut binalarında ve katlarında yaşayacakları şekilde, mahalle dokusunu bozmadan yapılması için çabalıyoruz. Akpınar mahallesini doğru bir şekilde dönüştürebilirsek, Bursa’da dönüşüm ihtiyacı duyan diğer bölgelere de, büyük konut, yol ve metro gibi inşaat projelerine de iyi bir örnek teşkil edebilmeyi ümit ediyoruz. Çünkü ister konut, ister yol, ister fabrika, isterse de metro inşaatı olsun, Bursa’mız kendi ihtiyaçlarını kendisi inşa edebilecek deneyime sahip birbirinden değerli inşaat firmalarına sahiptir. 1050 Konutlar/ Akpınar Mahallesi kentsel dönüşüm Projesi’nin bundan sonraki sürecinden de bahsedecek olursak, bu projenin İMSİAD ile 1050 Konutlar/ Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği’nin gözetiminde yürütüleceğini özellikle vurgulamak isteriz. Burada müteaahitlerin de, daire sakinlerinin de mağdur olmamaları için, teknik şartnamelerden sözleşmelere kadar iki derneğin onayı ile benimsenecek bir yasal çerçeve oluşturulacaktır. İsteyen her üyemiz, kentsel dönüşümünü üstlenmek istedikleri adaların teknik bilgilerini bizden alıp, kendi çalıştıkları mimarlara proje çalışması hazırlatacaklar. Bizler de, ilgili adadaki sitelerin yönetimleri ile görüşerek, İMSİAD seminer salonunda müteahhit üyemiz ile onları buluşturacağız. Bu toplantıda çalışma yapan üyemizin fikri mülkiyet haklarını korumak amacıyla, sunum yapan üyemiz ve mimarı dışında başka bir üyemiz yer almayacak. Sadece üyemiz ve sunum yapacağı ada sakinlerini buluşturacağız. Site yönetimi ve sakinleri de özgür iradeleriyle seçim yapacaklardır” ifadelerini kullandı.
“Bursa kazandığı sürece bizler de kazanacağız”
1050 Konutlar/ Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Altın ise 2013 yılında kentsel dönüşüm projesiyle tanıştıklarını, 10 yıldır sürecin sürüncemede kaldığını söyleyerek, “Bu süreçte en büyük şansımız ciddi bir deprem yaşamamamız oldu. Öte yandan bölgede hiçbir kat maliki kentsel dönüşüm yapılacak diye evlerinde tadilat yapamıyor. Parsel bazında yapılacak dönüşümü doğru buluyoruz. Bu kentsel dönüşüm projesinin Bursalı müteahhitler tarafından yapılması konusunda da hemfikiriz. Çünkü bizler de bu kentin çocuklarıyız. Bursa kazandığı sürece bizler de kazanacağız. Ancak bu noktada bir şeyi vurgulamak istiyorum; burada yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 90-95’i dar gelirli. Dolayısıyla kentsel dönüşüm projesi olacaksa bu vatandaşlarımızdan “katkı payı” istenmemeli. Zaten süreç içinde çözümsüzlük getiren nokta bu oldu. Bu nedenle bedelsiz bir dönüşüm olursa hepimiz kazanırız. Müteahhitlerimizin de bunu göz önünde bulundurmasını istiyoruz. Öte yandan bölgede oturan vatandaşlarımızın da uçsuz bucaksız taleplerde bulunmamaları gerekiyor” dedi.
“Denetim yetkimizi de kullanmak isteriz”
İMO Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar da, akademik odalar olarak bu süreçte ellerinden gelen katkıyı vermeye hazır olduklarını belirterek, “Hatta bunun yanı sıra denetim yetkimizi kullanma talebimizi de iletmek istiyoruz. Bu konuda önemsediğimiz bir diğer konu da şu; burasıyla ilgili önümüzdeki süreçte öyle güzel bir model oluşturalım ki hem burası örnek bir yerinde dönüşüm projesi olsun hem de diğer kötü kentsel dönüşüm projelerini bu proje ile aklayalım” dedi.