Bronkoskopi ile erken tanı mümkün
Bronkoskopinin; solunum yollarının, bronşların, ağızdan veya burundan girilen ışıklı bir aletle görüntülenmesi işlemi olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, “Bazen tanı amaçlı yapılan bronkoskopi sırasında küçük tedavi işlemleri yapılabileceği gibi bazen de tedavi amacıyla yapılan bronkoskopi sırasında tanısal örneklemeler alınması da söz konusu olabilir” dedi.
Özel Hayat Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, bronkoskopi gırtlak bölgesinden sonraki solunum yollarını ve akciğerleri incelemek, tanı ve tedavi için bir takım işlemler, girişimler yapmak kullanılan bir tür endoskopi yöntem olduğunu söyledi.
Bronkoskopi işleminin başlıca iki amaçla yapıldığını belirten Dr. Gürkan, bunlardan ilkinin tanısal, ikincisinin de tedavi amaçlı olduğunu dile getirdi. Dr. Fulya Gürkan, “Bazen tanı amaçlı yapılan bronkoskopi sırasında küçük tedavi işlemleri yapılabileceği gibi bazen de tedavi amacıyla yapılan bronkoskopi sırasında tanısal örneklemeler alınması da söz konusu olabilir. Bronkoskopi başlıca solunum yolları ve akciğerleri ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisi için yapılır. Bronkoskopi, diğer tanı yöntemleri ile kesin tanı konamamış olan solunum yolu ve akciğer hastalıkları ve diğer yöntemlerle açıklanamayan kronik öksürük, kanlı balgam, ses kısıklığı gibi solunumsal yakınmalar varlığında yapılır” diye konuştu.
“İşlem sırasında ağrı hissedilmiyor”
Bronkoskopinin; acil, hayat kurtarıcı olarak veya acil olmayan, seçimli şartlarda yapılabildiğini ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, sözlerini şöyle noktaladı:
“Ses tellerinden geçtikten sonra trakea ve bronş yapıları incelenir. Gerek görülürse bronkoskop kanalından yollanacak forsepsle tümörlerden biyopsi alınabilir ya da akciğerlere yıkama suyu verilip geri tekrardan toplanarak alınan yıkama materyali (suyu) tahlil için incelemeye yollanabilir ve akciğer temizlenebilir. Bu uygulamalar ağrılı değildir. Bronkoskopi acil, hayat kurtarıcı olarak veya acil olmayan, seçimli (elektif) şartlarda yapılabilir. Yaşamsal tehlike söz konusu değilse en az 4-6 saat tam açlık şarttır. Acil bir durum yoksa hekim birçok nedenden dolayı işlemi en uygun bir zamanda yapmak isteyebilir. Bronkoskopi, yapılacak girişimlere, hastalığın ve hastanın durumuna göre lokal anestezi ve/veya bilinçli sedasyon veya genel anestezi altında uygulanabilir. Hastanemizde genel anestezi ile de bronkoskopi yapılmaktadır. İşlem sırasında ağrı hissedilmez.”